Ο καλύτερος λόγος για να μην παντρευτείς ποτέ σύμφωνα με την επιστήμη


Μια νέα έρευνα έρχεται να ισχυριστεί πως η συμβίωση με μια γυναίκα είναι εξίσου ικανοποιητική με το γάμο.

Η μέχρι τώρα επικρατούσα λογική λέει πως, αν τη θέλεις πολύ, πρέπει να την παντρευτείς. Σωστά; Ή τουλάχιστον έτσι ήθελαν οι συγγενείς και τα σόγια. Με βάση τα αποτελέσματα μίας έρευνας, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Οχάιο, αναφέρουν πως η συμβίωση φέρνει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με το γάμο. Ειδικά όσον αφορά τη μείωση της συναισθηματικής δυσφορίας που προκύπτει μέσα από τις μακροχρόνιες σχέσεις, είτε είσαι παντρεμένος, είτε όχι, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία που προέκυψαν από την «Εθνική Διαχρονική Έρευνα Νεολαίας 1997», η οποία περιελάμβανε πάνω από 8.000 άτομα, γεννημένα από το 1980 μέχρι το 1984. Από το 2000 μέχρι το 2010, έδιναν συνεντεύξεις στους ερευνητές κάθε χρόνο, για θέματα όπως η οικογενειακή τους κατάσταση αλλά και η συναισθηματική τους ευεξία. Αυτό που εντόπισαν στις πρώτες σοβαρές σχέσεις των ερωτηθέντων, είναι πως οι γυναίκες βίωναν παρόμοια πτώση στη συναισθηματική δυσφορία, είτε το ζευγάρι απλώς συμβίωνε, είτε ήταν παντρεμένο.

Στους άντρες ωστόσο, τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Ενώ η συναισθηματική δυσφορία μειωνόταν όταν το ζευγάρι αποφάσιζε πως θα οδεύσει προς το γάμο, δεν υπήρχε η παραμικρή μετάπτωση στην περίπτωση μιας απλής συμβίωσης. Όσοι χώρισαν και έκαναν δεύτερη σοβαρή σχέση, δεν έδειξαν καμία αλλαγή σε συμπεριφορά ή συναισθηματική δυσφορία. Οι επόμενες σχέσεις δηλαδή, δούλεψαν καλά και για τα δύο φύλα. Η διαφορά ανάμεσα στις πρώτες και στις δεύτερες σχέσεις ωστόσο, παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο άντρες και γυναίκες, αντιλαμβάνονται τα ορόσημα της σχέσης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άντρες βλέπουν την συμβίωση ως «τεστ» για το αν θα προχωρήσουν σε γάμο με την σύντροφό τους, Οι γυναίκες από την άλλη αντιλαμβάνονται διαφορετικά το βήμα της συμβίωσης. Την βλέπουν ως την απαραίτητη κίνηση που πρέπει να γίνει, έτσι ώστε τα πράγματα να καταλήξουν σε γάμο και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τις διαφορές των δύο φύλων.

Όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στις πρώτες σχέσεις και σε αυτές που έρχονται στη συνέχεια, οι επιστήμονες καταλήγουν σε δύο τινά: 1) η συμβίωση στιγματίζεται όλο και λιγότερο όσο περνάει ο καιρός και 2) η επιλογή συντρόφων είναι πιο προσεκτική και συνετή τη δεύτερη φορά.

Το συμπέρασμα; Με το να ζήσεις μαζί της πριν τον γάμο, δεν πρόκειται να κάνεις τον γάμο σου καλύτερο στο μέλλον. Αντιστοίχως, εάν ζεις μαζί της εξαρχής, τα πράγματα δεν πρόκειται ν' αλλάξουν με τη βέρα στο δάχτυλο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια