Παστίτσιο κλασικό



Δείτε πώς να το φτιάξετε στο σπίτι σας

1 ΩΡΑ ΚΑΙ 35΄ | ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ

Δεν υπάρχει ταβέρνα που να µην έχει στο µενού της παστίτσιο. Το καλύτερο παστίτσιο το έχω φάει σε µια ταβέρνα στις Μυκήνες και σας δίνω τη συνταγή. Η πλούσια κρέµα κάνει τη διαφορά!

Υλικά για 6-8 άτομα


Για το παστίτσιο:



500 γρ. µακαρόνια Νο 2 ή πέννες, βρασµένα

150 γρ. κεφαλοτύρι τριµµένο

30 γρ. βούτυρο αγελάδος



Για τον κιμά:


30 ml έ.π. ελαιόλαδο

500 γρ. κιµά µοσχαρίσιο





30 γρ. βούτυρο αγελάδος

1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένες

50 ml κόκκινο ξηρό κρασί ή κονιάκ

1 ξυλάκι κανέλα

4-5 κόκκους µπαχάρι

200 γρ. ντοµατοχυµό

200 γρ. ώριµες ντοµάτες ψιλοκοµµένες ή κονκασέ




1 κ.γ. ζάχαρη

150 ml ζωµό κρέατος, φρέσκο ή ψυγείου

αλάτι, µαύρο πιπέρι



Για την κρέμα:


1.800 ml φρέσκο γάλα

90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

30 γρ. κορν φλάουρ

1 πρέζα µοσχοκάρυδο

50 γρ. βούτυρο αγελάδος

2 κρόκους αυγών • αλάτι



Εκτέλεση

Κιμάς: Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε τον κιµά µέχρι να πάρει χρώµα και να πιει τα υγρά του. Προσθέτουµε το βούτυρο, το κρεµµύδι και το σκόρδο, συνεχίζοντας το σοτάρισµα µέχρι να βγάλουν το άρωµά τους. Σβήνουµε µε το κρασί. Μόλις εξατµιστεί το αλκοόλ προσθέτουµε τα µπαχαρικά, τον ντοµατοχυµό, τις ντοµάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τον ζωµό. Σιγοβράζουµε µέχρι να δέσει η σάλτσα του κιµά και αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά.

Αναµειγνύουµε τον κιµά µε τα βρασµένα µακαρόνια και το κεφαλοτύρι και τα ρίχνουµε σε ένα βουτυρωµένο ταψί.

Κρέμα: Σε µια κατσαρόλα βάζουµε το γάλα, το αλεύρι και το κορν φλάουρ, το µοσχοκάρυδο και αλάτι, ανακατεύουµε µε έναν αυγοδάρτη για µερικά λεπτά και ξεκινάµε να βράζουµε σε χαµηλή φωτιά. Ανακατεύουµε συνεχώς µέχρι να πήξει η κρέµα. Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά και 2΄ µετά προσθέτουµε το βούτυρο και τους κρόκους, ανακατεύοντας δυνατά να οµογενοποιηθούν.

Περιχύνουµε τα µακαρόνια µε την κρέµα και ψήνουµε για περίπου 50΄ στους 180οC στον αέρα. Σερβίρεται ζεστό ή χλιαρό.




Συνταγή – Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια