11 έξυπνοι και όμορφοι τρόποι να διακοσμήσετε μια μεγάλη βεράντα



Ενώ αρχικά φαίνεται πολύ απλό, σε σχέση με ένα μικρό μπαλκόνι, εξίσου μελετημένος θα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός και για ιδιαίτερα μεγάλους χώρους ή ταράτσες διαμορφωμένες σε βεράντες, λαμβάνοντας υπόψη ανά περίπτωση στοιχεία που καθορίζουν όχι μόνο την αισθητική όσο κυρίως την λειτουργικότητα όπως για παράδειγμα τον προσανατολισμό σε σχέση με ήλιο, αέρα, τον τρόπο σκίασης που θα επιλεγεί, το είδος επίπλων ανάλογα με την χρήση που πρόκειται να εξυπηρετεί ο χώρος κλπ.


1. Η σκίαση είναι το βασικό στοιχείο που ή αξιοποιεί ή αχρηστεύει τους εξωτερικούς χώρους. Σε μια ιδιαίτερα μεγάλη βεράντα, αν δεν έχετε την δυνατότητα να την προστατέψετε εξ΄ολοκλήρου από τον ήλιο με τέντα, πέργκολα κλπ. επιλέξτε αντίστοιχες λύσεις μόνο για το σημείο που θέλετε να διαμορφώσετε σαν καθιστικό.






2. Το βασικό στοιχείο, πλην των επίπλων, σε ένα ιδιαίτερο μεγάλο μπαλκόνι είναι ασφαλώς τα φυτά που θα τοποθετήσετε. Επενδύστε περισσότερο σε πολυετή μεγάλα φυτά, θάμνους, παχύφυτα, μικρά δέντρα κλπ. που θα μένουν πράσινα όλο το χρόνο, με μικρά εποχιακά είδη είναι πολύ δυσκολότερο να γεμίσετε μια μεγάλη βεράντα.



3. Ανάλογα με την χρήση που πρόκειται να κάνετε στον χώρο, τοποθετείστε τα έπιπλα είτε συγκεντρωμένα σε ένα σημείο είτε δημιουργώντας “γωνιές“, διαμορφώνοντας πχ μια τραπεζαρία σε άλλο σημείο από εκείνο του καθιστικού.



4. Τα έπιπλα από παλέτες είναι ιδανικά για να εξοπλίσετε μεγάλους εξωτερικούς χώρους με μικρό κόστος.



5. Η εμφάνιση του δαπέδου είναι καθοριστική για την συνολική εικόνα μιας μεγάλης βεράντας. Η επένδυση με ειδικά ξύλα για εξωτερικούς χώρους, κάποιοι τύποι καλαίσθητου τεχνητού χλοοτάπητα, η διαμόρφωση ενός σημείου σε κανονικό μικρό κήπο με χρήση χαλικιού, είναι κάποιες ιδέες που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να καλύψετε παλιά φθαρμένα δάπεδα.



6. Σε σκεπασμένες βεράντες ο χώρος μπορεί να διαμορφωθεί σαν πραγματική …προέκταση του σπιτιού σε ό,τι αφορά και τα έπιπλα και την γενική διακόσμηση και σε αυτήν την περίπτωση μελετήστε και την λύση πρόσθετης διαφανούς τέντας για τα περιμετρικά ακάλυπτα σημεία ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χώρο όλες τις εποχές ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.





7. Μη φοβάστε το …χρώμα. Ιδιαίτερα σε έναν μεγάλο εξωτερικό χώρο αποφύγετε τις κλασσικές επιλογές που θα δημιουργήσουν τελικά ένα μάλλον μουντό καφέ-πράσινο σύνολο και “παίξτε” με τις αποχρώσεις των επίπλων, των μαξιλαριών κλπ.



8. Οι χτιστοί καναπέδες είναι από τις κατ΄εξοχήν ιδανικές λύσεις όχι μόνο αισθητικά αλλά και λειτουργικά. Θα τους δημιουργήσετε στις διαστάσεις που θέλετε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για κρεβάτια, δεν θα χρειαστούν στην πορεία του χρόνου την συντήρηση που απαιτούν άλλα είδη επίπλων εξωτερικού χώρου και φυσικά κανένας άλλος καναπές δεν θα σας προσφέρει ανάλογη άνεση. Tο AlfaBlocκ είναι το καταλληλότερο υλικό για τέτοιου τύπου κατασκευές σε μπαλκόνια. Το βάρος του είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τσιμέντο-τούβλα κλπ και ο τρόπος χτισίματος κατά πολύ απλούστερος.



9. Αν η θέα δεν είναι το …δυνατό σημείο της βεράντας, διαμορφώστε τον χώρο με τρόπο που να την απομονώσετε είτε με την ανάλογη τοποθέτηση των επίπλων, με ψηλά φυτά ή και φράχτες από καλάμι.



10. Ο σωστός φωτισμός ενός μεγάλου εξωτερικού χώρου είναι επίσης καθοριστικό στοιχείο της σωστής του διαμόρφωσης και λειτουργικότητας. Αν τα κεντρικά εξωτερικά φώτα δεν επαρκούν, προσθέστε ακόμη και φωτιστικά δαπέδου ή επιτραπέζιες λάμπες στο σημείο του καθιστικού αλλά και διακοσμητικά φωτάκια γιρλάντες που θα δώσουν πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.


Tip: Διαθέστε μέρος του διαθέσιμου χώρου σας για να δημιουργήσετε ένα μικρό κήπο.



Εκτός από καλλωπιστικά και βότανα, μυρωδικά, λαχανικά μπορούν θαυμάσια να ευδοκιμήσουν σε μεγάλες γλάστρες – ζαρντινιέρες και να δώσουν σε ένα μεγάλο μπαλκόνι, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, την αίσθηση του …εξοχικού σπιτιού.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια